Meteoren en meteorieten
Een meteoroïde is een een stuk steen, het kan elke grootte hebben, dat door ons zonnestelsel heen beweegt. Als een komeet verwarmd wordt door de zon of beweegt door ons zonnestelsel, kan het zijn dat de komeet pijn of andere brokken steen achter laat. Die overgebleven stukken noemen we een meteoor oftewel een meteoroïde. Niet elk meteoor kan gezien worden met een telescoop, sommige zijn daar te klein voor. De meteoroïde die je wel kan zien met een telescoop noemen we planetoïde.
Een meteoor is dus een meteoroïde die per ongeluk in de atmosfeer terecht is gekomen. De meteoor heeft een hoge snelheid waardoor de wrijving op de steen ook groot is. Door die wrijving gaat de steen gloeien, dit duurt nooit lang hoogstens een paar seconden. Wij op de aarde zien dan een zwakke lichtflits, oftewel een vallende ster. Het is heel zeldzaam maar extreem heldere meteoren kunnen explosief zijn, je kan dan soms op aarde de explosie horen. Een meteoroïde brand vaak helemaal op maar als dat niet gebeurd en het raakt de grond dan noemen we het een meteoriet.
Als een meteoriet de grond raakt dan komt er veel energie vrij waardoor vaak de meteoriet alsnog verbrand.
Als de meteoriet wel heel blijft als het de grond raakt en later ook niet als nog verbrand, dan zorgt de meteoriet vaak voor een krater.

Dit is een van de weinige kraters op aarde. Dit is de Barringerkrater in de Verenigde Staten.
Op de maan zie je heel veel kraters. Dat komt doordat de maan geen atmosfeer heeft waardoor alle meteoren heel blijven en kraters maken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb