De oerknal

De meeste sterrenkundigen geloven dat het heelal met een oerknal (Big Bang) is begonnen, zo'n 14 miljard jaar geleden. Het hele heelal zat toen in een belletje dat duizenden keren kleiner was dan een speldenknop. Het was heter en zwaarder dan alles wat we ons maar kunnen voorstellen.

Opeens ontplofte het belletje. Op die manier is ons heelal ontstaan. Tijd, ruimte en materie zijn allemaal begonnen met die oerknal. Als het heelal een fractie van een seconde oud is, gebeurt er iets bijzonders: de uiteenzetting van het heelal gaat ineens super snel. En we weten nu, dat dat komt door een energieveld dat in het universum zit. Maar wat dat precies is, dat weten we nog niet. Het heelal is op dat moment gevuld met iets wat een “Oersoep” genoemd wordt.  De Oersoep bleef maar groeien. Ook nu nog is het aan het aan het uitzetten.

Doordat het heelal af koelde, veranderde  de energie naar deeltjes materie en antimaterie.De naam zegt het al, deze deeltjes zijn tegenpolen en ze hebben elkaar ook voor het grootste gedeelte vernietigd. Maar sommige materie overleefde het. Meer stabiele deeltjes - protonen en neutronen - ontstonden toen het heelal één seconde oud was.

In de drie minuten daarna daalde de temperatuur naar 1 miljard graden Celsius. Dat was koud genoeg voor de protonen en neutronen om samen te komen en waterstof- en heliumkernen te vormen.

Na 300 000 jaar was het heelal afgekoeld tot ongeveer 3000 graden. Atoomkernen konden nu elektronen in zich opnemen en atomen vormen. Het heelal raakte vol met wolken van waterstof- en heliumgas.

Over het verleden van het heelal zijn we dus al best veel te weten gekomen. Maar over de toekomst kunnen we alleen maar voorspellingen maken. Wetenschappers verwachten niet dat het heelal zal stoppen met uitbreiden of uitzetten.

 http://www.schooltv.nl/video/de-oerknal-hoe-is-het-heelal-ontstaan/

Maak jouw eigen website met JouwWeb